Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Νέοι κανονισμοί μπάσκετ

1. Η πρώτη αλλαγή στους κανονισμούς αφορά την μετακίνηση του τριποντου από τα 6,25μ. στα 6,75μ με εξαίρεση στα πλάγια όπου η απόσταση διαμορφώνεται στα 6,6 μ. από τη μέση περίπου της ρακέτας και κάτω. Επειδή η περιγραφική διατύπωση υστερεί της διαγραμματικής καλύτερο είναι να παρακολουθήσετε το σχήμα 1 όπου φαίνεται το τόξο των 6,75 μ. και οι παράλληλες γραμμές των 6,60 μ.

2. Η δεύτερη σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς έγκειται στην αλλαγή του σχήματος της ρακέτας όπου όπως φαίνεται από το σχήμα 2 παίρνει τη μορφή ορθογώνιου παραλληλόγραμμου (δεξιά στο σχήμα 2). Με την αλλαγή αυτή κερδίζουν κάποια εκατοστά οι παίκτες που θέλουν να ποστάρουν στην περιοχή του χαμηλού (γύρω στα 25-30 εκατοστά) και μεσαίου ποστ χωρις να κινδυνεύουν να χρεωθούν με 3 δεύτερα. Με άλλα λόγια όσο πιο χαμηλά ποστάρει ένας παίκτης τόσο πιο κοντά μπορεί να έρθει στο καλάθι και να αποκτήσει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.
Σχήμα 2
Σίγουρα δίνεται πλεονέκτημα με τον κανονισμό αυτό στο παιχνίδι στο χαμηλό ποστ και ίσως κάποιοι ψηλοί παλαιάς κοπής γίνουν λίγο πιο χρήσιμοι στο παιχνίδι των ομάδων.

3. Ο νέος κανονισμός του ημικυκλίου είναι ο «γνωστός» κανονισμός όπου δεν σφυρίζεται επιθετικό φάουλ αν πρόκειται για λει-απ, τζαμπ σουτ, όπου ο επιτιθέμενος στην κατάληξη της προσπάθειάς του και ενώ βρίσκεται στον αέρα πέφτει πάνω στον αμυνόμενο. Για να θεωρηθεί ο αμυντικός παίκτης ότι βρίσκεται εντός του ημικυκλίου θα πρέπει και τα 2 πόδια του αμυνόμενου να βρίσκονται στο ημικύκλιο και να μην πατάει γραμμή κανένα από τα 2 πόδια του. Με άλλα λόγια να είναι εντελώς μέσα στο ημικύκλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου